Kovrčanje kose na pravi način

Kovrčanje kose figarom je naizgled lagani postupak kojim možete relativno brzo i jednostavno napraviti frizuru. Uz pravi figaro je to moguće, no ipak je potrebno paziti na par stvari…

Temperatura i kosa se ne slažu baš najbolje. Naročito ukoliko se druže duže vrijeme. Najbolje je to dokazala ova djevojka s načinom kako (ne) kovrčati kosu.

Stoga pripazite pri kovrčanju kose figarom – i temperatura i vrijeme moraju biti prilagođeni vašoj kosi da ne bi bila oštećena. Tanja kosa, kao i ona oslabljena tretmanima poput izbjeljivanja i bojanja dopušta manju temperaturu, ispod 200°C. Snažna i čvrsta kosa će podnijeti i više temperature. No, i kod jedne i kod druge vrijedi da pripazite na vrijeme kojem izlažete kosu tim temperaturama.

Farbaona - boja kose i frizura
Farbaona – boja kose i frizura

Vjerojatno ovo već znate otprije no, nije naodmet ponoviti – obavezno osušite kosu prije kovrčanja figarom. U suprotnom slučaju će se kosa skuhati pod temperaturom te oštetiti, ako ne i uništiti!

Farbaona - crvena boja kose
Farbaona – crvena boja kose

Kako bi čim bolje zaštitili kosu, svaki put prilikom kovrčanja figarom upotrebljavajte termalnu zaštitu za kosu u obliku kreme ili spreja. Ili još bolje – oboje zajedno; krema se nanosi prije sušenja kose, sprej nakon sušenja a prije kovrčanja. Koja zaštita bi najbolje odgovarala vašoj kosi je individualno ovisno o samoj kosi, stoga najbolje da pitate za savjet direktno kad ste kod nas.

Farbaona - kovrčava obojana kosa
Farbaona – kovrčava obojana kosa

Također, ako vam se čini da se kosa ne kovrča dovoljno – može biti da uzimate prevelike pramenove koje kovrčate. U tom slučaju se cijela masa pramena neće dovoljno zagrijati (dok će dio kose direktno na figaru možda biti i pregrijan!) i kosa se samo spusti nakon kovrčanja. Pramenovi od otprilike 2-3cm promjera su neka preporuka koju je najbolje da pratite i prilagodite ovisno o vašoj kosi.

Farbaona - crvena kosa
Farbaona – crvena kosa

Veličina je ipak bitna! Ovisno o veličini kovrča koje želite imati na kosi, odaberite i pravi promjer figara. Oni su konusnim elementom su nešto fleksibilniji jer, ovisno na kojem dijelu kovrčate kosu, tako će biti velike i kovrče. Ako volite još veću raznolikost, potražite figaro s izmjenjivim grijaćim elementima gdje samo zamijenite element s onim kakve kovrče u određenom trenutku želite.

Balayage
Balayage

Jedna stvar koju često zaboravljamo kod kuće – kovrčanje kose ne završava samim kovrčanjem. Nakon što se figaro ohladi, obavezno ga očistite vlažnim ručnikom. Na taj način ćete ukloniti ostatke produkata za kosu koji su se polako nataložili na njemu. Osim što će vizualno bolje izgledati, sljedeći put kod kovrčanja će temperatura biti opet ravnomjerno raspoređena pri zagrijavanju kose.

Farbaona - pletenice
Farbaona – pletenice

Dodatan savjet za one s nježnom kosom, kao i onom sklonom oštećenjima (obojana kosa!) – kovrčanje kose probajte s pletenicama! Osim što ćete imati veću raznolikost kod same frizure, nakon što otpletete pletenice će vaša kosa poprimiti prirodnu valovitost kovrča. I ne, pletenice za ovo ne moraju biti ovako guste kao na gornjoj slici 😉

Facebook Komentari