Održite boju kose čim duže – 2. dio

Nakon što ste poduzeli sve potrebno da čim duže održite boju kose savjetima iz prvog dijela, još nekoliko dodatnih savjeta je uvijek dobro došlo – naročito što nisu nimalo manje važni.

Boja kose (i općenito zdravlje kose) i velika toplina ne idu baš zajedno – stoga izbjegavajte često grijanje kose visokim temperaturama. Ovo obuhvaća peglanje kose, uvijanje pa čak i feniranje – ukoliko sušite kosu, sušite je na najmanjoj postavci fena za toplinu.

Siva boja kose

Bazeni su poprilični neprijatelji obojane kose – razina klora u bazenskoj vodi je dosta veća nego u vodovodu, a klor utječe na promjenu boje kose, naročito kod svjetlijih nijansi koje će početi poprimati zelenkasti odsjaj ukoliko previše uživate u kupanju u bazenu. Kape za plivanje su zato vrlo dobra opcija ukoliko ste česti posjetioc bazena.

elegantna pletenica

I prilikom tuširanja i kupanja kod kuće (ukoliko već ne perete kosu) je dobro zaštititi kosu od namakanja u vodi – upotrijebite kapu za tuširanje ili svežite kosu u laganu pundžu.

Kod pranja kose – probajte ne pretjerivati s temperaturom vode u kojoj perete kosu, potrebno je da je ugodno topla (ne hladna!), nikako vruća. Vruća voda otvara površinu vlakna kose te na taj način ubrzava ispiranje boje iz kose. Nakon pranja, obavezno nanesite regenerator (po mogućnosti onaj namijenjen za obojanu kosu) jer će doprinijeti zdravijem izgledu kose i smanjiti mogućnost pucanja kose.

Kratka srebrna kosa

Također, odvojite barem jednom tjedno vrijeme za nanošenje maske na kosu ili pak specijaliziranog tretmana za obojanu kosu. Maske njeguju kosu i jačaju je, što je naročito potrebno za kosu koja je prošla kroz relativno agresivni postupak bojanja kose, dok specijalizirani tretmani obnavljaju oštećenja na kosi nastala kroz bojanje.

Farbaona - Keune SunShield produkti
Farbaona – Keune SunShield produkti

Za dane kad je sunce jako, obavezno upotrebljavajte UV zaštitu na vašoj kosi da boja ostane svježa – provjerite na uljima, sprejevima i ostalim preparatima za kosu oznake za UV zaštitu i SPF. Neki od tih preparata sadrže i mješavinu vitamina koja štiti od štete uzrokovane UV zračenjem. I da, ovo ne vrijedi samo za ljeto – usprkos temperaturama UV zračenje može biti jako i zimi!

Tamno plava nijansa kose s ljubičastim pramenovima
Tamno plava nijansa kose s ljubičastim pramenovima

Redovito šišanje je potrebno kako bi kosa ostala zdrava i ne bi se počela cijepati od oštećenih vrhova, naročito za obojanu kosu. Ovo ne znači da je potrebno da imate kratku frizuru – rezanje vrhova, naročito ako zamijetite da su oštećeni je dovoljno da ostatak vaše kose ostane zdrav.

cikcak pletenica

Za kraj – ne bojite kosu prečesto jer će zdravlje vaše kose trpiti u suprotnom slučaju. Ovisno o agresivnosti boje kojom je obojana vaša kosa, ovo može značiti i pauze između bojanja po šest tjedana, stoga najbolje prilikom bojanja pitajte za savjet.

Facebook Komentari