Održite boju kose čim duže – 1. dio

Nešto s čime svi koji boje kosu imaju problema je – održavanje nijanse obojane kose da izgleda kako ste željeli i kako je izgledala na izlazu iz frizerskog salona. No, uz pravu njegu je moguće dosta produžiti ovaj period kad je boja kose savršena bez ponovnog bojanja.

Obojana kosa - boja breskve

Prava njega počinje i prije samog bojanja – pranjem kose; no, ne sa svakodnevnim šamponom već sa šamponom za ispiranje. Šampon za ispiranje dubinski čisti kosu od nečistoća i naslaga ostataka prethodnih produkata za njegu kose kako bi se nova boja imala čim bolju osnovu za prijanjanje. Ono što je najvažnije: ovaj šampon upotrebljavajte samo neposredno prije bojanja kose – jer će, uz nečistoće u kosi, isprati i staru boju.

Obojana kosa - ljubičasta

Nakon što ste oprali kosu šamponom za ispiranje, vrijeme je za bojanje. Vjerojatno je nepotrebno govoriti, ali upotreba kvalitetnih boja je neophodna za čim duže zadržavanje boje na kosi. Razlika između kvalitete boja za kosu ne toliko vidljiva u samim izravnim rezultatima nakon bojanja, već više u dužini vremena koliko će vaša kosa zadržati tu boju i koliko će boja nanijeti štete kosi.

Balayage

Tek što ste obojali kosu i već smo opet na pranju kose – no, možda ipak ne tako brzo. Za boju kose je potrebno barem 48 sati tj. dva dana da se pravilno ustabili na kosi. Stoga je najbolje da prvo pranje kose bude tek treći dan nakon bojanja kose.

Srebrna boja kose

Isto tako, pranje kose općenito ubrzava proces ispiranja boje te je najbolje da pranje kose rasporedite s čim većim pauzama je moguće. Naravno, nije preporučljivo pretjerivati s pauzama, naročito ako vam se kosa brzo masti – no u tom slučaju između pranja šamponom u vodi, upotrijebite suhi šampon jer neće toliko utjecati na boju.

Kad već perete kosu uz pomoć vode, upotrebljavajte šampon za obojanu kosu jer je specijalno formuliran da ne potiče ispiranje boje iz kose. U svakom slučaju ,upotrebljavajte šampone bez sulfata – osim što su nježniji za zdravlje vaše kose manje utječu i na boju. Možda nije naodmet za napomenuti – no, šamponirajte vašu kosu uvijek dva puta, koliko god to izgledalo da će još više isprati boju. Tajna je u tome što ćete se jedino tako riješiti nečistoća u kosi i rjeđe morati prati kosu – prvo šamponiranje je za dubinsko istiskivanje ukorijenjenih nečistoća i masnoća, dok će drugo šamponiranje te sve nečistoće i ukloniti s površine kose gdje ih je prvo šamponiranje ostavilo.

Farbaona - crvena boja
Farbaona – crvena boja

Nastavak – u drugom dijelu

Facebook Komentari