Kako do plave, blond ili platinaste kose

Često nas mušterije znaju pitati da bi sa svoje prirodne (ili obojene), tamije boje kose prešli na blond tj. plavu kosu. Ili posvijetlili dovoljno kosu da što je potrebno za razne nijanse pastelnih tonova u boji. Nekad čak i dodatno posvjetliti kako bi im kosa bila srebrne boje. Iako je većini žena otprilike jasan postupak, uglavnom se nađemo u situaciji da ga detaljno pojašnjavamo kako bi bio u potpunosti jasan.

Siva boja kose
Obojana kosa

U osnovi, postoje dva načina kako s tamnije (prirodno ili bojane) boje kose možete preći na blond ili još svjetliju boju. Jedan od načina je cjelokupno bojanje kose, dok je drugi postepeniji, uz pramenove. I jedan i drugi uključuju izbjeljivanje kose uz pomoć izbjeljivača tj. blajha, no razlika definitivno ima. Kojim putem odlučite ići je do vas – i do cilja koji želite postići.

Cjelokupno bojanje kose

Farbaona - blond kosa
Farbaona – blond kosa

Kod cjelokupnog bojanja kose mijenjate odmah boju na svoj kosi na vlastištu. Ovo na žalost ne znači da ćete iz salona izaći plavi nakon što ste godinama bojali kosu na crno. Zašto? Provjerite naš post o očekivanjima i stvarnosti pri bojanju kose za početak. 😉
Ukratko, ovisno o vašem stanju kose, vjerojatnije je da će trebati vremena i par dolazaka do nas da vaša kosa poprimi boju koju ste željeli. Na primjer, kod tamnije ili crvenkaste kose, očekujte da pri prvom posjetu kosa poprimi svjetlije smeđu ili pak svjetlo bakrenu nijansu.

Siva boja kose
Farbaona – siva boja kose

Ukoliko je vaša kosa prirodno svjetlija, možda će već i jedan dolazak do nas biti dovoljan da zadobije nijansu koju želite. Kod kose bojane bojama iz maloprodaje (dućani, drogerije) je stvar pak drugačija. Ukoliko ste zadnji put kosu bojali i prije vise od godinu-dvije, naročito kod duge kose – ovo će se vidjeti, zbog jakih boja koje se upotrebljavaju u ovim produktima. Iako se na prvi pogled i ne vidi da je ostalo još išta boje, izbjeljivanjem će se ostaci ostali u kosi dodatno naglasiti. Stoga u svakom slučaju recite prije bojanja kod nas što se sve upotrebljavalo na vašoj kosi i kad.

Pramenovi

Farbaona - balayage
Farbaona – balayage

Drugi način na koji se može doći do plave tj. blond kose je putem pramenova. Ovo bi preporučili onima koji nisu navikli na nagle promjene, naročito na kosi. Kroz nekoliko dolazaka će kroz pramenove sve više i više vaše kose postajati svjetlije, sve dok se ne dođe do boje koju ste željeli. Sve ono što smo spomenuli u cjelokupnom bojanju kose vrijedi i ovdje.

Žuta i narančasta boja nakon izbjeljivanja

Boja za kosu - plava
Boja za kosu – plava

Tamnija kosa nakon izbjeljivanja dobije često žutu ili narančastu nijansu koju rijetko tko smatra lijepom. Stoga je nakon izbjeljivanja potrebno napraviti i korekciju ove boje, kako bi izgledala prirodnije. Čarobnog štapića ovdje nema, ovisno o svakoj kosi posebno odaberemo ili pripremimo boju koja će korigirati nijansu.

Njega plave / blond kose

Najvažniji dio procesa je ustvari način na koji kosu njegujete kod kuće. Ono što možemo napraviti u salonu je dovesti boju i zdravlje kose do one razine koju ste željeli, no veliku većinu vremena je sudbina kose u vašim rukama.

Dobar šampon i regenerator su osnova koja će vašu kosu održavati zdravom. Ovdje moramo reći da razlika u cijeni ovih preparata koje imamo u salonu za razliku od onih u dućanima ima svoju osnovu. Osim što su šamponi i regeneratori iz dućana dosta rjeđi od onih u salonu, puni su sapunima koje mogu štetiti zdravlju vaše kose. U svakom slučaju, nakon bojanja nas pitajte odmah za savjet kako njegovati dalje svoju novu boju kose.

Farbaona - Medavita maske
Farbaona – Medavita maske

Osim šampona i regeneratora, maske i ulja su obavezni za njegu izbijeljene kose. Oni će nadomjestiti vlagu u kosi koje su vlasi izgubile zbog isušivanja blajhom. Također, kod bilo kakve upotrebe više temperature na kosi (feniranje, peglanje i sl.) nanesite zaštitu od vrućine. Vaša kosa je dosta podnijela samim izbijeljivanjem, nije potrebno da je dodatno oštetite. Još jednom – ukoliko vam je potreban savjet vezano uz ovo nakon bojanja, pitajte bez ustezanja.

Facebook Komentari